Tyrkisk linsesuppe (Mercimek Çorbası)



Tilberedningstid ca. 45 min


Ingredienser (til 4 personer)

150g røde linser

1 kartoffel

1 gulerod
1 rød peberfrugt
5 cherrytomater

1 chili

1 løg

1 hvidløg

70g smør eller olie

1l grøntsagsbouillon økologisk (fx Herbamare)

Lidt saft af en citron

5 tsk. stærkt paprikapulver (fx pimentón de la vera – kan købes på nettet), alternativt paprikapulver og lidt chiliflager

20g persille

Salt

Peber


Sådan gør du:

Linserne sættes i blød i 10 minutter og vaskes derefter grundigt i skyllevandet, som så hældes væk.

Når linser har stået lidt i blød og er vasket grundigt, brænder de ikke fast i bunden af gryden.

Kartoffel, gulerod, løg og hvidløg skrælles og skæres i stykker. Cherrytomater halveres. hvidløg og chili hakkes fint.

En del af smøren/ olien smeltes i en middelstor gryde, tilsæt derefter løg, hvidløg og chili og sauter i et par minutter.

Tilsæt tomater, peberfrugt, gulerod og sauter igen et par minutter.

Tilføj nu en liter grøntsags bouillon, kartoflerne, lidt af paprikapulveret og linserne. Rør godt rundt i gryden og lad det små koge, til linserne er kogt, ca. 15-20 minutter.

Rør i gryden med jævne mellemrum, så linserne fordeler sig og koger bedre ud. Svits resterende smør i en lille gryde og tilføj resterende paprikapulver. Bland det og stil det til side.

Til sidst purerer du suppen med en stavblender.

Smag til med salt, peber, citronsaft efter smag.


Topping: persille og smør – paprika blanding





RØDBEDESUPPE
MED LØG OG BELUGALINSER



Ingredienser

1-2 dl. belugalinser og en bouillon terning/ tsk.

250 gr. hakket løg

350 gr. renset og skåret rødbeder.

Jeg skærer små tynde stave, men man kan jo lave stykkerne som man vil.

2 store fed hvidløg

2-3 blade laurbær

500 ml. ren rødbedesaft (laves selv eller kan købes på flaske)

2,5 dl. vand

1 stk./tsk. god grøntsags bouillon

1-2 dl. havrefløde eller anden fløde

Salt, friskkværnet peber, tamari og evt. whorchestersauce.

Lidt yoghurt og revet peberrod, til topping

Evt. hakket grønkål til topping


Sådan gør du:

Start med at koge belugalinserne med vand og en tsk/terning god grøntsagsbouillon. De skal simre, ikke bulderkoge.

Tag den af varmen og si dem, inden de er helt møre.

Smag dig frem. Det tager ca. 15 min. at koge dem.

Svits de hakkede løg og hvidløg i lidt fedtstof.

Kom de skårede rødbeder i og svits et par min. til.

Kom rødbedesaft, vand, laurbærblade, bouillon i, og lad det koge/simre, indtil rødbederne er næsten møre, og stadigvæk har bid i.

Sluk for varmen og lad det stå og trække i 15-20 min.

Kom de kogte afdryppede belugalinserne i, og varm det roligt op.

Tilsæt fløden og smag til med friskkværnet peber, tamari mm. Suppen er meget mild og sød i smagen, den kan sagtens tåle lidt kant fra en smule whorchester sauce.


Jeg syntes peberrod passer fortræffeligt til rødbede og laver derfor altid en peberrodscreme af revet peberrod og græsk yoghurt eller anden syrlig plantemælk. Du kan også bruge flødeskum/ cremefraiche og peberrod. Hak lidt grønkål og drys på toppen.

Spises med fx focaccia brød drysset med kommen. Kommen og rødbede klæder hinanden godt, og er man glad for kommen, kan det sagtens kommes direkte i suppen.